5 de febrer de 2018

Quina és la diferència entre lettering i cal.ligrafia???

Quina és la diferència entre lettering i cal.ligrafia???


Aquesta és una de les preguntes més habituals en els tallers, i tot i que les dues tècniques giren al voltant de les lletres, són dues tècniques ben diferents! Si voleu la versió reduïda de l'explicació, aquí va:


La cal.ligrafia és l'art d'escriure lletres, i el lettering l'art de dibuixar lletres.

Sovint es confonen una tècnica amb l'altra, perquè podríem usar les mateixes eines per a fer-les i inclús obtenir resultats similars, però el que varia és el procés i la tècnica que usem, en una escrivim i en l'altra dibuixem.

Sembla fàcil, eh?! Però hi ha molt més que aquesta diferència bàsica, i us les explico a continuació si teniu ganes d'aprofundir més amb el tema!Cal.ligrafia:

Segons la Wikipèdia, la cal·ligrafia ve del grec καλλιγραφία i és l'art d'escriure amb lletra artística i correctament formada, seguint  diferents estils. Generalment es fa a mà ( no amb ordinador) i s'usen eines com les plumilles, els pinzells i inclús retoladors especials preparats per a fer cal.ligrafia (el tema dels retoladors mereix un post a banda!). Això fa que cada lletra sigui única i que requereixi una mica de temps de pràctica fins que tenim la musculatura entrenada per aplicar la precisió, la força o la inclinació que li volem donar a les lletres.

exemple de cal.ligrafia amb pinzell i aquarel.la

Les lletres es construeixen anant enllaçant aquests traços entre ells, creant un ritme, diferents gruixos dins la lletra segons la pressió que fem... això fa que es pugui reconèixer fàcilment l'estil de cada persona, ja que és únic.
exemple de cal.ligrafia amb plumilla i tinta
La part negativa de la cal.ligrafia, que molts cops també pregunteu als tallers, és que no permet correccions, per allà on fas el traç, és allà on es queda!

Les dues característiques més destacades de la cal.ligrafia són:
  • Cada lletra és única, és la gràcia de fer-ho a mà!
  • Els gruixos, el contrast entre parts de la lletra amb un gruix més prim o més gros.

La part positiva és que és addictiu, creatiu, relaxant i terapèutic!


Lettering:

El Lettering és l'art de dibuixar lletres, amb la cal.ligrafia escrivíem lletres, aquí les dibuixem! La tècnica que usem és la principal diferència entre cal.ligrafia i lettering, però això també fa que els resultats siguin diferents. El principal avantatge, sobretot si esteu començant, és que el Lettering sí que permet rectificacions, esborrar i tornar a començar!
projecte de Lettering amb aquarel.les i pinzells
Amb el Lettering podem jugar molt més, podem treballar amb ombrejats, decoracions, deformacions... Si ho fem a mà, tampoc ens sortiran dues lletres iguals, però el Lettering permet una edició posterior amb programes de disseny, jo sobretot treballo amb el Adobe Illustator.
projecte de lettering amb pintura acríl.lica sobre fusta

De fet, el procés de crear un projecte de lettering és similar al que fan els il.lustradors o dibuixants. Primer es fan uns esbossos, després podem fer proves de color, i per acabar fem el projecte final. Aquest projecte final el podem deixar fet a mà o si volem fer-hi retocs o enviar-lo a producció, aleshores ja hem de començar a treballar amb softwares de disseny, com el Illustrator que us comentava abans.
esbossos per a un projecte de Lettering by Alba_Slak

Hi ha altres conceptes que giren al voltant de la cal.ligrafia o el lettering, com el brush lettering, el handwritting, la tipografia... que mereixen un post a banda! Però si teniu altres preguntes, no dubteu en escriure un comentari en aquest post i intentaré respondre-les o als comentaris o en un altre post!


2 comentaris:

Helena Xurio Arburua ha dit...

Moltes gràcies ñer l'i formació; jo tampoc ho tenia clar! I aprofito per dir-te que m'encanta la tev cal•ligrafia i el teu lettering!!!!!!

Alba Slak ha dit...

Moltes gràcies Helena!